Det ska va hemlagat!
När vi kom hem så tänkte jag börja med middag, men när jag öppnade kylskåpet för att ta ut köttet som vi tagit upp, så märkte jag att det var mkt blod i påsen och funderade på vad som var i den. Ska sägas att påsen var omärkt och man såg inte så mkt vad det var. Efter att jag tog ut den ut påsen, så slog det mig, faaan, lever... Jaha. Försökte förhandla med min bättre hälft om att detta var gott och det gick att göra jättegod gryta på det, men ikke, där var det oförhandlingsbart. Vi skulle äta nåt annat. Så då blev det att kasta ihop nåt annat snabbt, det blev falukorv och makaroner, gott det också :)
Efterhand som blodsockret stigit till en normalare nivå, så började jag tänka på den där levern igen. Jag har ju sparat den pga att jag ska använda den. Så varför inte göra leverpastej!? Sagt och gjort, googlade fram några olika recept, blandade lite vilt och kom fram till mitt eget recept. Efter jobb på måndag handlades diverse råvaror in, bl a ansjovis, grädde och salvia. Sen så var alla ingredienser i box.
Receptet blev till slut ungefär så här:
En halv älgkalvlever ca 400g
Älgköttfärs ca 200g
Grisspäck (rester efter julskinkan) ca 200g
En halv älgkalvlever ca 400g
Älgköttfärs ca 200g
Grisspäck (rester efter julskinkan) ca 200g
3 ansjovisfiléer
Detta skars upp i småbitar och maldes 2 gånger till en jämn smet.
Detta skars upp i småbitar och maldes 2 gånger till en jämn smet.
Så var det dags för den vita såsen:
40g smör
40g mjöl
3dl grädde
40g smör
40g mjöl
3dl grädde
1 ms potatismjöl
2 ägg
Smälte smöret, blandade i mjöl, lät det koka upp. Ställde det åt sidan för att svalna, hade i äggen när det svalnat och hällde det sedan över i smeten. Vad står då kvar på bänken? Jo, grädden. Faaaan. Jaja, ta det översta lagret av "såsen" tillbaka i kastrullen, häll på grädde och vips, nu har vi en riktig vit sås :)
Denna blandas väl med den malda smeten så att det blir en lite ljusare jämn smet.
Så hoppar vi över till kryddblandningen:
1 tsk peppar
1 msk kryddpeppar
1 msk enbär
2 tsk socker
3 små vitlöksklyftor finhackade
1 stor gul lök finhackad
1 msk finhackad färsk salvie
1 tsk finhackad oregano
2 tsk finhackad kapris
1 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
Malde enbär, kryddpeppar i mortel. Hackade vitlök och gul lök fint, samma med andra kryddorna. Allt detta slängdes samman och blandades bra före jag hällde det över i den andra smeten och blandade även detta kraftigt för att det skulle bli jämt.
Smeten hälldes över i 2 brödformar och sattes i vattenbad i ugnen i 180 grader 55 minuter. Kan säga att det luktade lite starkare än leverpastej jag känt förut, men smaken var väldigt bra!
Blev hemgjort bröd med hemgjort leverpastej till frukost idag, toppade med 3 saltgurkaskivor.
Resultatet!:
Kommentarer
Trackback